zzp
zzp

ZZP’rs are ‘zelfstandigen zonder personeel’. If you work in the ICT sector you know this. ZZP’ers zijn in de ICT sector niet meer weg te denken en zijn typisch kleine bedrijfjes, ook wel ‘eenmanszaak’ genoemd. Dit betekent niet noodzakelijk dat er altijd slechts één persoon werkzaam is binnen de eenmanszaak. De ‘eenmanszaak’ is slechts de bedrijfsvorm waarbij één persoon die in alle opzichten verantwoordelijk is voor de ondernming.

Wanneer Nodig

Vaak worden snelgroeiende of grote ondernemingen geconfronteerd met ICT behoeftes die tijdelijk van aard zijn. Het ‘tijdelijke’ karakter hiervan kan bijvoorbeeld zijn:

  • het inbrengen van expertise in de onderneming
  • het uitvoeren van een project wat een duidelijke ‘kop en staart’ heeft en in de voorzienbare toekomst geen direct vervolg heeft.
  • het tijdelijk verhogen van de capaciteit in een bepaalde afdeling door periodieke druk zoals bijvoorbeeld verkoop drukte in de kerst periode.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waar een onderneming niet een concrete noodzaak heeft om ‘vast’ personeel in te huren. Bovenstaande situaties zijn vrij frequent in de Linux en infrastructuur expertise. Meestal bedient 3DN zich van zgn. ‘recruiters’ teneinde dit soort behoeftes binnen ondernemingen op te sporen. Veel ondernemingen zoeken ook hun toevlucht tot deze recruiters omdat het filteren van geschikte kandidaten soms een erg tijdrovend proces kan zijn. Deze recruiters hebben echter meerdere nadelen, zowel voor de ondernemer als de ZZP’er zelf:

  • Vaak is het 3DN gebleken dat recruiters niet gehinderd worden door enige kennis omtrent het gevraagde. Ze introduceren ZZP’ers aan hun ‘eindklanten’ vaak op basis van een kort gesprekje met een recruiter die bijzonder weinig van de materie begrijpt.
  • Recruiters vragen vaak een percentage van het uurtarief wat toch na verloop van tijd meer en meer onevenredig lijkt te zijn met de geleverde inspanning.
  • Recruiters zijn lang niet altijd volledig transparant over hun tarieven of met name de contracten met hun ‘eindklanten’. Zo is het een recruiter bijvoorbeeld niet toegestaan om een concurrentie beding in de overeenkomst te zetten met de ZZP’er maar mogen ze dit WEL in de overeenkomst met hun eindklant bedingen.

ZZP2ZZP Helpt

In ieder geval, als 3DN heb ik (wij eigenlijk) besloten dat we ons ook aan bedrijven gaan aanbieden via adverteren. Als u op deze pagina bent beland heeft u hoogst waarschijnlijk op een Google advertentie geklikt omdat u geinteresseerd bent in het inhuren van tijdelijke expertise.

Wanneer u door bovenstaande geinteresseerd bent geraakt kan ik u waarschijnlijk helpen. Voor wat betreft Linux ben ik eigenlijk van alle markten thuis. Door mijn al lange ervaring heb ik veel bedrijven van binnenuit mogen bekijken en zeer veel verschillende Linux toepassingen en infrastructuur mogen helpen opzetten. Mijn skills varieren van operationele inzet tot architecturele oplossingen.